Turun tehdas

Turun tehdas – korkealaatuista toimintaa kautta linjan

Kaikki Eckes-Granini Finlandin tuotanto sijaitsee Turussa. Yrityksen pääkonttorissa Turussa sijaitsee myös hallinto ja tuotekehitysosasto samoissa tiloissa.

Eckes-Granini Finlandin Turun tehdas aloitti toimintansa nykyisessä paikassa 1975. Tehdas sijaitsee osoitteessa Pansiontie 47 b, vain muutaman sadan metrin päässä Itämerestä ja Turun saaristosta. Yrityksen historia alkaa vuodesta 1867, jolloin yritys perustettiin Turussa. Tuotanto on pysynyt samassa kaupungissa koko yrityksen olemassaolon ajan.

fiiliskuva-marli-mehutiivisteet-1

Eckes-Granini Finland valmistaa marja-, hedelmä- ja vihannesmehuja. Mehuraaka-aineet tuodaan joko tankkiautoilla, kontteina tai tynnyreissä raaka-ainevarastoon, jonka lämpötila vastaa jääkaappilämpötilaa. Raaka-ainevarastosta tiivisteet johdetaan putkistoja pitkin valmistustilaan, josta tiivistesekoite annostellaan pumpuilla putkistoja pitkin pakkaamopuolelle. Jokaisella pakkauslinjalla on oma lämmönvaihtimensa, jolla mehut pastöroidaan. Kartonkipakkaukset käsitellään ennen pakkaamista vetyperoksidilla, jolloin pakkaukset puhdistuvat, ja mehut annostellaan suljetusti pakkauksiin. Pakatut mehut toimitetaan tuotevarastoon, joka on täysin automatisoitu. Varastokapasiteetti on 9500 lavapaikkaa.

Käytettävä vesi otetaan Turun kaupungin vesijohtoverkosta. Myös prosessin kaikki jäähdytysvedet otetaan kaupungin vesijohtoverkosta. Merivesijäähdytyksiä ei käytetä. Valtaosa vedestä kiertää sisäisessä, suljetussa kierrossa. Prosessi- ja saniteettijätevedet johdetaan Turun kaupungin jätevesijärjestelmään.

Vuonna 2016 Eckes-Granini Finland laajensi toimintojaan hankkimalla uuden tuotantolinjan sekä siihen liittyvät pastörointi- ja jäähdytysjärjestelmät. Tuotantolinjalla valmistetaan sekä huoneenlämpöisiä tuotteita että kylmäketjutuotteita.

marlimehukattiYrityksen paikalliset strategiset brändit, Marli ja Mehukatti, ovat Suomen parhaiten tunnettuja hedelmäjuomabrändejä. Marli-brändin tuotteita on valmistettu Turussa vuodesta 1946 ja Mehukatti-tuotteita vuodesta 1977.

Yrityksellä on 123 työntekijää (helmikuu 2017). Tästä määrästä keskimäärin 59 henkilöä valmistaa ja pakkaa noin 60 miljoonaa litraa mehuja vuodessa kymmenellä eri tuotantolinjalla. Suuri osa tästä määrästä pakataan aseptisiin kartonkipakkauksiin. Palpa_logoNestekartonkipakkausten (0,2–1 litraa) lisäksi muita pakkaustyyppejä ovat muovipullot ja -kanisterit (0,5–10 litraa) sekä lasipullot (0,5 litraa). Eckes-Granini Finland kuuluu Palpan ja Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kierrätysjärjestelmiin.

Eckes-Granini Finland välittää ympäristötietoisuutta mm. kotisivujensa ja pakkausmerkintöjen kautta. Yritys vastaanottaa kuluttajien yhteydenottoja sekä puhelimitse että kotisivujen kautta. Kotisivujen yhteydenottolomakkeessa on mahdollisuus suoraan valita yhteydenoton syyksi ympäristöasiat. Vuonna 2016 Eckes-Granini Finland sai kuluttajilta yhteensä 14 yhteydenottoa ympäristöasioihin liittyen. Useimmat yhteydenotoista koskivat pakkausten kierrätettävyyttä. Vuonna 2016 ympäristöasiat olivat esillä myös asiakkaiden tekemissä sähköisissä kyselyissä.